söndag 22 maj 2011

Musiken från Sonic Youth kommer jag använder i min gestaltning för att förstärka känslan av den ínre konflikten. Sångerskan Kim Gordon är inte bara musiker men också konstnär. Hennes teckningsstil påminner om min stil att tecknar.

see yourself...






”Jag trodde inte att DU tecknade såhär!?”

Och lite till om min process….

Jag har en viss råhet i hur jag har gjort gestaltningen. Mitt sätt att teckna är enkelt, rå, ”trashig” … men varför? Och varför har jag ändrat utseendet på bloggens layout under gestaltningen? Det har med varandra att göra! I min process som jag har gått igenom har jag kommit fram till att många ser mig som trevlig, snäll och vanlig tjej, men det är bara utsidan av mig. Insidan ser ut som min teckningsstil och uttrycket jag har använt mig av i gestaltningen. JAG ÄR INTE SNÄLL eller är jag det? Jag är snäll men ibland vill jag inte vara det. Jag ändrade bloggens bakgrund eftersom den var anpassad till mitt yttre jag, eftersom mitt inre redan har kommit fram i gestaltningen tyckte jag att jag skulle ändra den till en bakgrund som passar bättre till mitt inre jag! Jag har alltid vetat att jag ibland har en mer aggressiv teckningsstil men har aldrig tänkt på varför. Under gestaltningen blev jag medveten om just varför.

Dessutom passa teckningsstilen också till det min gestaltning handlar om, ”inre konflikt”.
För att få fram känslan och just råheten i mitt arbete valde jag att förstora mina ”bilder” och skrev ut de på canvas i storleken 1,4m x 1,34m. Dessutom har jag använd många häftklämmor (kors och tvärs) när jag fäste canvasen på listerna.

tisdag 17 maj 2011

Vernissage

Vernissage : Examensutställning LBD220

MÅNDAG 23/5 kl 19-21

VÄLKOMNA!!!

kanske SISTA blogginlägg

Nu är utställningen nära och min handledare vill att jag besvara detta:

"skriv ett sammanfattande blogginlägg av det gestaltnings-arbete som ni har gjort. Försök att kortfattat besvara frågorna vad, hur och varför du har gjort det arbete som du har gjort. Presentera utvecklingen som har skett under gestaltnings-perioden. Hur började du och hur kommer slutresultatet att ta sitt uttryck? Vad har du lärt dig under arbetets gång?"


VAD?
Jag har gjort olika teckningar om inre konflikter, andra människor och jag själv har. Det handlar alltså om allas inre konflikter. Det finns många människor som bär på samma inre konflikter utan att veta om det, eftersom man försöker att hemlighålla dessa.

HUR?
Jag funderade över mina inre konflikter och fråga andra om deras inre konflikter. Sedan tecknade jag dessa och fotografera av dessa med min kamera. Jag har överfört bilderna till datorn och laddat ner fotoredigeringsprogrammet GIMP. Gimp använde jag sedan för att göra ”collage” av mina teckningar. Dessa kommer bli utskrivna på canvas ca 1m x 1,30m. Jag har alltså förstorat mina teckningar vilket samtidigt är en konflikt i tekniken jag använder mig av. I konstvärlden ska man inte förstora sina teckningar om man vill ha det stor ska man måla det stort. För att förstärka känslan ska jag spela musik på utställningen.

VARFÖR?
Alla människor bär på inre konflikter och ofta håller man dessa hemliga. Det finns människor som har många sådana konflikter vilket kan leda till depression osv. Jag vill synliggöra dessa inre konflikter. Det kommer säkert vara många som känner igen sig i dem. Jag vill gärna att människor våga berätta för andra om sina konflikter efter de har sett mina collage.



Utveckling under gestaltningens arbete och vad jag har lärt mig... :

I början av gestaltningen kände jag mig ganska bra, jag såg fram emot gestaltningen och började direkt med en mindmapp. Snabbt hade jag bestämt mig för att göra någonting som hade med invadraproblematik att göra. Vem är jag, är jag tysk eller svenk? Jag hade kommit på mycket jag kunde göra men det blev för klichéaktigt och jag kunde inte kommer vidare i min process. Jag stannade av, jag stagnerade. Efter det blev jag väldigt ledsen och deprimerad. Jag grät och hade en konflikt med min konflikt.

Jag tog en "time out" och började sy väskor istället och brydde mig inte alls om konflikten. Det var bra så, eftersom det hjälpte mig att gå vidare i min process. Efter min "time out" kom jag på nya idéer, några sidospår till jag slutligen bestämde mig för mina collage i fotoredigeringsprogram Gimp som jag skriver ut stort på canvas.

Jag funderade på hur jag fungerar i mina processer och kom på att jag alltid har en fas där jag känner mig ledsen och deprimerad, det har jag även när jag skriver hemtentor, jag behöver denna fas för att komma vidare i min process. Det är en jobbig del men den behövs för att komma vidare. Jag har också märkt att man måste ge sig tid för att tänka, man kan inte ha andra saker i huvudet som stör ens tankar. Men samtidigt är det viktigt att kunna ta sig tid för annat som rensar huvudet som gå promenader i skogen eller titta på tv. Jag har alltså lärt mig hur mina processer fungerar eller hur jag fungerar med mina processer. Samtidigt har jag lärt mig mer om inre konflikter och att det är många som har samma konflikter de försöker att hålla inne. Jag har också lärt mig fotoredigering som jag innan inte hade någon aning om.





The final 4!

Här kommer de bilder som kommer hänga på utställningen! :)







Och nu lite inspiration till alla:
Christian Blandhoel. Jag tycker att hans sida är bra, mycket han håller på med och många projekt att ta del av.


tisdag 10 maj 2011

Och här kommer...

........ lite mer som jag har jobbat på!







WHAT do you FEEL?

Jag vill synliggöra människors inre konflikter och mitt mål är det att de flesta ska kunna känna igen sig i mina bilder. På utställningen vill jag ha musik som passa till bilderna för att förstärka känslan man få när man titta på bilderna.


Men vilken känsla få man av bilderna? Vilken energi utstrålar de?

Jag anser att man känner de inre spänningar, känner sig orolig, nervös och hämmad… Var ska man ta vägen av all detta? Ens inre konflikter som ta över.

 
 

 
 

torsdag 28 april 2011

Idé om redovisning

Det dök upp en idé för redovisningen. Jag ska definitivt förstora mina bilder i ett jättestort format och sedan skriva ut på tyg och hänger upp. Bara hänger upp stort och utan finesser ”in your face” eftersom det passa bäst till stämningen.


Det finns en konflikt i detta arbetssätt jag har valt. Jag har nämligen målat bilderna som jag sedan använde för att göra de stora bilderna i Photo shop, på ett väldigt litet format, några av bilderna är inte större än ca 3cm x 3cm. Jag använde dessa små teckningar, fotade av de och överförde de till dator, slutligen ska jag skriva ut de stor, nej jättestor, gigantisk.

I konstvärlden sa min handledare F., är detta inte ”tillåten” man ska måla stort när man vill ha det stort och inte förstora små teckningar och göra dessa gigantiska! Här har vi konflikten i tekniken jag har använt!

onsdag 27 april 2011

Och ännu ett sidospår...

Jag kom på att jag kunde tapetsera in de originalteckningar jag har använt för min bilder och sedan riva upp tapeten där dessa teckningar sitter under.

Jag ville göra detta för att visa storleken på de originalen och för att förtydliga att inre konflikter ofta ligger dolda (under tapeten) men att dessa efter en tid ändå blir synliga.
Inre konflikter blir ofta synliga efter en tid då personen som bär på dessa mår dålig och det syns, därav ville jag riva upp tapeten.

MEN det blev inte så eftersom jag inte kunde få till det som jag ville och dessutom blev det för mycket tillsammans med de stora bilder som jag vill ha på utställningen. Don´t overdo it!

Projektet fortsätter

Hela dagen har jag nu suttit på datorn och jobbat med att redigera mina teckningar. Jag har aldrig använd ett fotoredigeringsprogram innan och därför tog det så lång tid. Jag fick först gå igenom alla verktyg och leta på nätet efter tutorials om hur man använder programmet. Jag hade en idé och ingen aning om hur jag skulle använda programmet för att få resultatet jag ville. Det fungerade inte riktig som jag hade tänkt mig. Jag är alltså inte helt nöjd med resultatet.
Här kommer det jag har åstadkommit än så länge.

före


efter


efter





















och det kommer mer:








Nu ska jag jobba vidare med att lära mig mer om redigeringsprogramet :)

Jobba, jobba, jobba, jobba,.....


http://gimp-tutorials.net/taxonomy/term/32

tisdag 26 april 2011

The show must go on...

Och vi fortsätter med en ny idé. Jag höll på att förtvivla innan men nu har jag kommit på något annat jag kan göra och hoppas att det denna gång håller, att det finns utveckling i det jag vill göra.


Här kommer min nya idé:

VAD?
Jag vill göra olika teckningar om inre konflikter och problem jag själv och andra människor har. Det handlar om allmänna konflikter alltså allas. Många människor bär på samma konflikter utan att veta om det för man försöker ofta att hemlighålla dessa.


HUR?
Jag funderar över mina inre konflikter och fråga andra om deras inre konflikter och problem. Sedan tecknar jag dessa. Jag ska kanske sätta ihop dessa teckningar och använder Photoshop till detta, men jag vet inte riktig än hur jag gör detta. Jag vet inte heller hur många teckningar jag kommer göra…


VARFÖR?
Alla människor bär på inre konflikter och ofta håller man dessa hemlig. Det finns människor som har många sådana konflikter vilket kan leda till depression osv. Jag vill synliggöra dessa inre konflikter. Det kommer säkert vara många som känner igen sig i dem.



Jag har börjat med några teckningar…..


 


 











onsdag 20 april 2011

NYA IDÉER

Jag kom på massa med nya idéer. Mitt nya tema är INRE KONFLIKTER.


Idé 1: Jag har funderat över att skriva ett brev, där jag skriver om mina inre konflikter. Brevet vill jag senare lägga i en sjö och fota när den simmar på sjön och så småningom sjunker och försvinner. Jag har en kamera som man kan fota under vatten med.

Idé 2: Göra en fotoserie om konflikter som uppstå i samhället när man inte håller sig till samhällets normer och regler.

men inget är mer utvecklat än så, vi få se vad som händer näst!

lördag 16 april 2011

TIME OUT

Eftersom jag har varit så frustrerat och inte kunde tänka på annat än konflikt, konflikt, konflikt behövde jag någonting att få mina tankar bort från konflikten. Jag satte mig framför min nyinköpta symaskin, tog fram tyget och började sy en ficka på en väska och fortsatte sedan att sy en egendesignad väska. Nästa dag var min frustration borta, vilket betyder att det var rätt att ta en time out från konflikten och göra något annat.


Här kommer bilder från väskorna:



 






den ena sidan



den andra sidan

fredag 15 april 2011

KOnflIKt

Jag har en KONFLIKT med min konflikt.

KOnfLIkt, KonfLIKT, KONFLIKT, konFLIkt...




från det förvirrande stadiet, till frustration, aggresstion, stagnation till ångest till tårar !

Ja blod, svett och tårar heter det ju så fint.  


onsdag 13 april 2011

LET IT RAIN ON ME....

blä

Kommer precis från handledning och känner mig total LOST.
Min idée jag hade är inget för mig egentligen. Det är kliché på kliché och jag vet att jag inte kunna komma vidare i min process. Det finns inget att vidareutvecklar.



 STAGNATION
stillastående
stopp
låsning....





Men VAD, ska jag göra nu. Den totala förvirringen är tydligen ett steg i gestaltningsprocessen, men jag känner mig bara arg och irriterad över detta.

F. säger att jag inte ska hämma mig av temat och bara teckna och teckna och teckna.
DET SKA JAG GÖRA...förhoppningsvis lossna det och jag kommer på/gör något genialisk.

Och ännu en gång snurra tankarna i huvudet.....
VAD? HUR? VARFÖR? Frågor jag just nu inte kan svara på....

måndag 11 april 2011

Gestaltniningsprojekt

Gestaltniningsprojektet har börjat och med det massa tankar och funderingar. Tema ska vara konflikter.

KONFLIKTER hmmm… men vad ska jag göra, gestalta vad….?


Jag hade massa tankar som svirrade runt i mitt huvud och till slut bestämde jag mig för någonting som har med mig att göra.


CAUGHT IN BETWEEN!!!

Jag är tysk och har därefter en tysk brytning när jag prata svenska, men jag har när jag prata tyska redan en svensk brytning! Konflikten ska handla om identitet. Vem är jag? Var kommer jag ifrån? Vad har jag för kultur?

Jag vet inte än om jag i mitt projekt bara kommer utgå från mig själv eller också från andra människor som bor i ett annat land.






Hur jag vill genomföra detta? Jag vet inte så rätt. När jag skulle sova kom tanken att jag ska sy dockor utav två flaggor (tyska-svenska till exempel) och sedan sy en klädsel som gömmer flaggorna. Tänkte även göra fler med olika nationaliteter. Klädseln ska föreställa det multikulturella samhället (Alla är vi lika men olika!).


Lägg till bildtext

Har även funderat på att fota människor med två nationaliteter som ska berätta om vilken musik de gilla (båda länder) och sedan göra ett collage ur detta samlade material.

Tankarna snurra fortfarande, jag tänka ständigt på gestaltningsprojektet och har till och med drömt om det. Tycker dock att det är svårt att dokumentera alla mina förvirrade tankar.



torsdag 17 februari 2011

Fynd

När jag googlade efter gamla foto hittade jag en underbar hemsida med massa gamla fotografier.

http://www.loc.gov/pictures/

serier

Serier vad är det? Här kommer min mindmapp jag gjorde under föreläsningen :)



  Berättelseformer:

Hmmm varför funkar det inte att vända på bilderna?
Läsinstruktion: VÄNT PÅ DATORSKÄRMEN!

Nu till uppgiften, vi skulle leta fram 3 serier eller serietecknare som inspirerar oss som konstnärer och 3 som kan användas i skolan (pedagogiskt).

Jag hittade några stripps som jag direkt tyckte om, enkel tecknat och bra innehåll.

http://www.serie.nu/visafleraserier.php?serie=7

Jag tycker också om Jan Stenmark och Uli Stein.



Uli Stein

I mitt pedagogiska arbete är Smurfarna, Garfield och Asterix väldigt bra att använda, som hela stripps eller där man ta fram några rutor och elever måste själv fortsätta osv.






måndag 14 februari 2011

Inför workshopen på Schillerska

Vår uppgift är att fundera först själv på en lektionsplanering som vi ville genomföra om vi hade varit ensam. Sedan ska vi träffas i de grupper vi blev indelade i och planera en gemensam workshop.


Mina egna tankar snurrar i huvudet, vad kan man göra, hur kan man göra det, var ska man vara, vad kommer syftet vara? Många tankar och inga konkreta…

Jag tänker på sopor och hur man kan använda det som material. I kursplanen står det att bild är ”ett språk som uppvisar olika grader av realism och mer symboliska framställningsformer samt rumsliga egenskaper och relationer”. Workshopen ska heta "vår stad" har jag bestämt. Tillsammans ska eleverna planera hur staden ska ser ut. Eleverna har en masonitskiva på 1x1 meter som ska användas som grund till staden. Först ska jag ha en kort genomgång där jag visar en stadsplan och bilder von Göteborg. Efter ska gruppen göra en egen stadsplanering av hur deras stad ska ser ut. Som material finns det olika slags återanvändbart material som mjölkkartonger, burkar,…, lim, limpistoler, trä, olika slags verktyg, färg…

Workshopen ska hållas inomhus eftersom det behövs ström till limpistoler…

Syfte: är samarbete i grupp, att funderar kring omvärlden och de sopor som blir allt fler. Eleverna ska lära sig att skapa tredimensionellt. Workshopen kräver ” koordination, kompromisser och kollektiva läroprocesser” av eleverna.





http://ladyofthearts.blogspot.com/2011/01/h-schult-trash-people-and-beach-garbage.html



http://dornob.com/trash-art-shipping-container-sculpture-could-be-a-house/

torsdag 27 januari 2011

Reflektion Workshop

Vi bestämde oss tidigt för att göra en worksop med lekar. Det var några i gruppen som inte alls tyckte om lekar, speciell vuxenlekar, några tyckte om lekar, själv tycker jag att det kan vara roligt med lekar men bara om jag får bestämma själv om jag vill vara med eller inte.



I vår diskussion i gruppen kom vi fram till att man leker olika beroende på ålder. Det finns altså gränser mellan lek och ålder. Som barn utforskar man genom lek, som tonåring testar man gränser och som vuxen är leken en tävling där prestation är det viktiga, ett bekräftande av sig själv.


I leken börjar vi utformar vår identitet och testar nya saker som formar oss som människor, som vuxna vet vi dock oftast vilka vi är, vilken identitet vi har. Om vi tycker om lekar eller inte beror på oss själva, alla är olika!


Vi kom fram till att känslan man upplever när man leker olika lekar är det viktiga. Hur förändras känslan beroende på lek? Är gruppkonstelationen viktig? Wokshopen blev en experimenterande workshop . Vi hade fyra stationer:


Barnlekar där vi hade ensamlek med lego och en grupplek med dockor (barbies),





Tonårslek med sanning och konsekvens och




Vuxenlek med olika korta tävlingsmoment.




På varje station fanns det en ”känsotavla” där deltagarna skulle pricka för vilken känsla de hade, när de lekte, så kunde vi se hur känslan förändrades osv.

Jag hade tillsammans med Anna ansvar för legostationen. Här skulle deltagarna bygga ett fordon. Det var spännande att se hur leken förändrades med de olika grupperna som kom till stationen. Första gruppen var full med energi och tyckte att det var kul. Sista gruppen var trött och lite orkeslös. Vad berodde det på? Jag tror att det berodde på intensiviteten av leken, man blir trött av att leka men också stationen som kommer innan sätter en prägel på personen. Innan legostationen var det vuxenleken där många kände sig pressade och utlämnade vilket spelar en roll, då känslan sitter kvar när de beger sig till nästa station.


Till slut hade vi en diskussion i helgrupp, vilket blev mer spontant. I diskussionen kom det fram vilket syfte vi hade och hur deltagarna kände sig. I efterhand tycker jag att vi skulle låtit deltagarna diskutera i mindre grupper först och sedan samlas i storgrupp för att samla det som grupperna kom fram till.